УЛОГАТА НА ФИНАНСИСКИТЕ ИЗВЕШТАИ ВО МЕНАЏЕРСКИТЕ ОДЛУКИ (Yearbook - Faculty of Economics, 2025)
Предмет на овoј труд е важноста на анализата на финансиските извештаи во донесување на менаџерски одлуки. Анализата на финансиските извештаи е особена важно во денешно време поради тоа што деловното опкружување е динамино, неизвесно и многу конкурентно.  Преку финансиските извештаи се обидуваме да дадеме дијагноза за финансиското здравје на компаниите бидејќи финансиската состојба е комплексна, ние мораме да ја рагледаме од различни аспекти т.е. да направиме финансиска анализа. Како појдовна основа за анализа ни служат веќе изработените финансиски извештаи. Во нив се наоѓаат речиси сите потребни информации од кои можеме да стекнеме сознанија за горенаведените апекти на финансиска кондиција на претпријатието. Покрај тоа што треба да бидат изработени правовремено и точно, од големо значење е и тоа овие извешати да бидат и ревидирани, т.е. да поминале низ процесот на ревизија од овластени ревизори, со што би можеле да бидиме сигурни во коректноста на употребените сметководствени методи и принципи. Во денешно време на економска неизвесност и брзи промени, анализата на финансиските извештаи не е само корисна, туку е неопходна. Без финансиска анализа менаџерите би донесувале одлуки „на слепо“, со што може да се загрози  опстанокот и развојот на компанија.
Keywords: финанскиски извештаи; показатели; анализа на финансиските извештаи