ИМОТНОТО ОСИГУРУВАЊЕ КАКО ПРЕДМЕТ ВО ОСИГУРУВАЊЕТО И МЕТОДИ ЗА ПРОЦЕНКА И ШТЕТА - Ангелкова Петкова, Тања; Мижорова, Адријана (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2018)
Осигурувањето претставува високо одговорна економска и социјална активност, која ја дели судбината со севкупниот општествен развој и стандардите нa населението. Општеството преминало кон осигурување заради потреба од економска заштита од материјалните последици од штетите и несреќните случаи. Поставеноста на предметот во овој труд е согледан преку мултидисциплинарна анализа на имотното осигурување, функциите, елементите, субјектите и документите на осигурувањето во воведниот дел, а целосно теоретско истражување спороведено токму на осигурување на имот како и моделите на осигурување на имот. Ова истражување е спроведено цел да се поттикне човековото размислување во правец на подигнување на свеста за масовно осигурување на имот.