ЕКОТУРИЗМОТ КАКО СОВРЕМЕН КОНЦЕПТ ЗА РАЗВОЈ НА ТУРИЗМОТ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - Јаневски, Љупчо (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2018)
Експанзијата на масовниот туризам во светски рамки создаде појава на еколошки и општествени нарушувања на одредени туристички дестинации со трајно губење на одредени локални атракции. Покажувајќи се воопшто нечуствителен кон локалните заедници, населението во хармонија со природата и културната ризница, масовниот туризам поттикна создавање на нов концепт од страна на академската јавност кој во својата срж го има одговорното патување, еколошките норми и оддржливоста во туризмот. Екотуризмот е млада гранка на туризмот, современ и се развива како алтернатива на масовниот туризам создавајки рамнотежа на сѐ попребирливиот туристички пазар. Тој е релативно нов вид туризам, современ, со голема перспектива и претставува важна гранка во туристичката индустрија. Целта на овој научен труд е да ја истражи можноста и да ја сврти македонската јавност кон екотуризмот како одржлива форма на туризам, зајакнувајќи ги локалните капацитети и голема можност за македонскиот туристички сектор.