ПРОСТОРНИ И РЕГИОНАЛНИ ПЕРСПЕКТИВИ НА ШТИП И ОЧЕКУВАНИ ТУРИСТИЧКИ ИМПЛИКАЦИИ - Димитров, Никола; Јошески, Душко; Митева, Наташа (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2018)
Основната цел е утврдување на просторно-планската и гравитациона моќ на Штип кон регионот на Источна Македонија кон Скопје, и обратно. Утврдување на просторно-планската и геостратешка перспектива на Штип во 21 век. Штип нов стратешки просторно - регионален центар со нова патна мрежа, карго аеродром, гасовод, вештачка акумулација, индустриска зона, ветерници и сл. Утврдување на влијанието на новата стратешка положба на Штип и импликации врз туризмот. Проширување и збогатување на туристичката понуда и продукција со нови содржини и туристички зони во околината.