Претприемачка иницијатива и развој на здравствениот туризам на подрачјето на општина Гевгелија, Богданци и Дојран - Magdinceva Sopova, Marija; Savik, Simona; Vegova, Ubavka (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2016)
Согледувајќи ги можните потенцијали, расположливи туристички капацитети и самата местоположбата, се констатира дека општините Гевгелија, Богданци и Дојран претставуваат добра основа за развој на здравствениот туризмот и прераснување во профитабилна деловна дејност со богата туристичка понуда. Во овој труд ќе направиме анализа на веќе постоечките здравствени капацитети и истражување на потенцијалните места за прераснување во конкурентен и профитабилен туристички бизнис, преку поврзување на постоечката туристичка понуда и новите содржини. За да се постигне тоа, потребно е да има планиран развој, континуирана обука на сопствениците на капацитетите и обезбедување на поддршка за развојот на туризмот во општината преку партиципација на надлежните институции и општинските капацитети.