КРАТОК ОПИС НА ОСОГОВСКИОТ РЕГИОН - Ташков, Нако; Милосовски, Илија (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2017)
Апстракт Осоговските Планини, односно Осоговскиот регион е најголемиот планински масив во источниот дел на Македонија. Планините се богати со шуми, извори, растенија и вкусни шумски плодови. Осоговските Планини во своите пазуви чуваат многу тајни, ендемични видови, па дури и скриено богатство. Осоговијата изобилува и со рекреативно-излетнички места погодни за разонода: Калин Камен, туристичко-рекреативен центар Пониква; Цепен Камен, каде има рибници со пастрмки; Бела Вода, каде што се одгледува органска храна; Станечки водопади заобиколени со високи карпи погодни за алпинизам; Врв Чупино Брдо; и уште многу други за коишто ќе ви раскажат мештаните на осоговските села од разбиен тип.