КОМБИНИРАН ТРАНСПОРТ – LKW WALTER - Атанасоски, Драшко; Станковска, Моника (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2018)
Комбинираниот транспорт се однесува напревоз на стока со превозни средства на различнивидови транспорт. Овој вид транспорт се извршувасо најмалку два вида транспортни средства кадешто стоката се претовара од едно на друготранспортно средство. За комбинираниот транспортзначи дека се склучуваат толку договори за превозколку што транспортни гранки, односно средстваучествуваат во реализација на транспортот одизворот до целта. Исто така, во истиот се издавааттолку товарни листови колку што се склученидоговори за превоз и се обезбедуваат толкудокументи за превоз колку што се склученидоговори за превоз.Предностите на комбинираниот транспортлежат во можноста на искористувањето наспецифичните предности на транспортнитесредства кои учествуваат во транспортниот ланец,додека како слабости можеме да наведеме декавкупното време на комбинираниот транспорт емногу подолго во однос на тоа кога е вклучен самоеден носител на транспорт.Сето ова погоре наведено ќе биде прикажанопреку примерот со најголемата водечка австрискакомпанија – LKW WALTER.