ИМОТНОТО ОСИГУРУВАЊЕ КАКО ПРЕДМЕТ ВО ОСИГУРУВАЊЕТО И МЕТОДИ ЗА ПРОЦЕНКА И ШТЕТА - Ангелкова Петкова, Тања; Мижорова, Адријана (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2018)
Осигурувањето претставува високо одговорнаекономска и социјална активност, која ја делисудбината со севкупниот општествен развој истандардите нa населението. Општеството преминалокон осигурување заради потреба од економсказаштита од материјалните последици од штетите инесреќните случаи. Поставеноста на предметот воовој труд е согледан преку мултидисциплинарнаанализа на имотното осигурување, функциите,елементите, субјектите и документите наосигурувањето во воведниот дел, а целосно теоретскоистражување спороведено токму на осигурување наимот како и моделите на осигурување на имот. Оваистражување е спроведено цел да се поттикнечовековото размислување во правец на подигнувањена свеста за масовно осигурување на имот.