СТРАТЕГИСКИТЕ АЛИЈАНСКИ И ПРОМЕНИТЕ НА КОНКУРЕНТСКОТО ОКРУЖУВАЊЕ - Шабани, Халит; Шабани, Афердита (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2018)
Промените на конкурентското окружувањеденес, во суштина произлегуваат од незапирливиотглобализациски процес, којшто компанискотоработење на меѓународно ориентираните бизниси гонасочува кон стратегиските алијанси. Спореддефинирањето на стратегиските алијанси, тиепретставуваат стратегиски партнерства (дури и напоранешните конкуренти) заради постигнувањеподобри перформанси на глобалниот пазар, врзоснова на комбинирање на ресурсите и можноститепри реализацијата на заедничката цел. Мотивите заистражување на оваа проблематика произлегуваат,пред сѐ, од потребата, преку користењето одделнитеоретски и емпириски сознанија, да се понудатодделни одговори на дилемите при изборот настратегиите што ги поврзуваат алијансите. Притоа, сенудат одделни сугестии што можат да им помогнат накомпаниите да ги изберат оние опции коишто ќе имовозможат да ги искористат погодностите одалиенирањето, а да ги намалат слабостите настратегиското поврзување.