СОМЕЛИЕРСТВО - СТРУЧНА СИМБИОЗА МЕЃУ КУЛИНАРСКИОТ И ВИНСКИОТ ТУРИЗАМ - Мичев, Георги; Методијески, Дејан (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2018)
Кулинарскиот туризам опфаќа широкспектар на активности кои се поврзани сохраната. Од понуда на специфична итрадиционална кујна, до организација накулинарски натпревари и манифестацииповрзани со храната, вклучување на туристите вонабљудување или подготовка на јадењата иобука и друго. Винскиот туризам вклучува посетана винарии, дегустација и купување на вино,вински патишта, вински манифестации и др.Кулинарскиот и винскиот туризам во последнитедецении имаат голема перспектива за развој. Воовој труд ќе бидат дадени примери одсомелиерството и стручни насоки какосомелиерството придонесува во симбиозата меѓукулинарскиот и винскиот туризам.