УНАПРЕДУВАЊЕ НА СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА ПРЕКУ РАЗВОЈОТ НА БЕСПЛАТНИТЕ ФОРМИ НА ТУРИЗАМ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - Стојановска-Стефанова, Анета (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2018)
Во овој труд ќе дадеме теоретски осврт напоимите туризам и социјална заштита, како и напридонесот и влијанието на државата за развојна новите форми за бесплатен туризам воРепублика Македонија. Државата е посветена наподобрување на туристичката понуда, но водигрижа и за ефикасна заштита на социјалнитеправа на граѓаните и релизација на уставнатаопределба на Република Македонија какосоцијална држава. Системот на социјалназаштита како основен столб на оваа поддршка заграѓаните кои се нашле во положба од социјаленризик треба да обезбеди разновидност на услугисо кои ќе се овозможи не само ублажување напоследиците, туку и излез од настанататасостојба. Во рамките на трудот ќе се осврнеме надржавниот проект: Услуга за одмор и рекреацијана деца од семејства со социјален ризик, децакорисници на посебен додаток и децата безродители и родителска грижа.