ИНОВАТИВНИ ИДЕИ ЗА РАЗВОЈ НА ТУРИЗМОТ ВО ЈУГОИСТОЧНИОТ РЕГИОН НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - Димитров, Никола; Магдинчева-Шопова, Марија; Цуклева-Анастасовска, Јованка (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2018)
Природните убавини, чистата околинаисполнета со езера, планини, водопади, термалниводи, етно-села, манастири, како и локалнитеманифестации, традиционалната храна игостопримството претставуваат предуслови заформирање на оригинална туристичка понуда. Соцел привлекување на поголем број туристи прекукои ќе се поттикне развојот на туризмот во овојрегион, потребна е примена на соодветениновативен пристап во креирањето на понудата иприлагодување на дејноста на работа на малитепретпријатија во областа на туризмот. Основна целна овој труд е да укаже на улогата и значајностана иновативната туристичка понуда како основенфактор за развој на туризмот.