ЕКОТУРИЗМОТ КАКО СОВРЕМЕН КОНЦЕПТ ЗА РАЗВОЈ НА ТУРИЗМОТ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - Јаневски, Љупчо (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2018)
Експанзијата на масовниот туризам восветски рамки создаде појава на еколошки иопштествени нарушувања на одреденитуристички дестинации со трајно губење наодредени локални атракции. Покажувајќи севоопшто нечуствителен кон локалнитезаедници, населението во хармонија соприродата и културната ризница, масовниоттуризам поттикна создавање на нов концепт одстрана на академската јавност кој во својатасрж го има одговорното патување, еколошкитенорми и оддржливоста во туризмот.Екотуризмот е млада гранка на туризмот,современ и се развива како алтернатива намасовниот туризам создавајки рамнотежа на сѐпопребирливиот туристички пазар. Тој ерелативно нов вид туризам, современ, соголема перспектива и претставува важнагранка во туристичката индустрија. Целта наовој научен труд е да ја истражи можноста и даја сврти македонската јавност кон екотуризмоткако одржлива форма на туризам, зајакнувајќиги локалните капацитети и голема можност замакедонскиот туристички сектор.