КОН БИОКЛИМАТСКИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ ЗА ОДРЕДЕН ТУРИСТИЧКИ РЕГИОН НА ОСНОВА НА КОРИСТЕНИ ПОДАТОЦИ - Лаков, Пламен (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2018)
Во овој труд, авторот има за цел дапрезентира некои биоклиматски карактеристики наклимата кои се важни за развојот на туризмот водадени дестинации. Направена е анализа нафункционалната температура на воздухот вокомбинација со влажност, ветер и сончево зрачење.За потребите на истражувањето се користат четирибиоклиматски индекси. Податоците за Белоградчик,Банско, Чепеларе, Смолен/Рајково, врвот Снежанкаво Бугарија за годината 1980 година сеобработуваат како пример за индексите. Направенае примерна проценка врз основа на податоците одвременската прогноза за Штип, Македонија.Податоците се земени од Годишникот наНационалниот институт за хидрологија иметеорологија на Бугарската академија на науките ивременски прогнози од Интернет. На крајот одтрудот се дадени релевантни заклучоци и резимеа.