ПРОСТОРНИ И РЕГИОНАЛНИ ПЕРСПЕКТИВИ НА ШТИП И ОЧЕКУВАНИ ТУРИСТИЧКИ ИМПЛИКАЦИИ - Димитров, Никола; Јошески, Душко; Митева, Наташа (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2018)
Основната цел е утврдување напросторно-планската и гравитациона моќ на Штипкон регионот на Источна Македонија кон Скопје, иобратно. Утврдување на просторно-планската игеостратешка перспектива на Штип во 21 век.Штип нов стратешки просторно -регионален центар со нова патна мрежа, каргоаеродром, гасовод, вештачка акумулација,индустриска зона, ветерници и сл.Утврдување на влијанието на новатастратешка положба на Штип и импликации врзтуризмот.Проширување и збогатување натуристичката понуда и продукција со новисодржини и туристички зони во околината.