ПРОГРАМИРАЊЕ НА СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНАТА АНИМАЦИЈА ВО ДОЈРАНСКИОТ РЕГИОН - Jakovlev, Zlatko; Paceskoski, Vlatko (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2015)
Со право може дасе констатира дека активната спортско-рекреативна анимација е далеку покорисна од пасивната. Таа е поврзана со спортско – рекреативните анимациски активности на вода и копно. Овие активности придонесуваат за спортска рекреација и активен одмор. Одморањето и летувањето покрај разновидното користење на спортските игри, движењето во природа со одредена програма и воопшто организираното вежбање го нарекуваме активна рекреација