Основни поставки на менаџментот на синџир на снабдување и бизнис логистиката - Apostolov, Mico; Zdravkovska, Liljana; Apostolova, Natasa (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2016)
Логистиката е едно од клучните прашања врзани за менаџментот на компаниите, што претставува сериозен предизвик за сите менаџери кои  конкурентност,  управуваат со напредни и сложени логистички процеси. Ова истражување се развива во три димензии на праксата на менаџментот на синџирот на снабдување: менаџмент на односите со добавувачите, менаџмент на процесот на производство и развој на производите и комерцијализација. Притоа се проучуваат односите помеѓу овие SCM практики, конкурентската предност  и  меѓународното позиционирање на компаниите. Менаџмент на логистичките процеси е стратешко управување на набавката, движењето и чувањето на материјали, делови и готов инвентар (и информации во врска со тековите) низ организацијата и маркетинг каналите на таков начин што сегашната и идна профитабилност   се  максимизирани преку  ефективно извршување на нарачките.