ПРОЦЕСНИ ИНОВАЦИИ ВО УГОСТИТЕЛСТВОТО - Петров, Николчо; Ангелкова Петкова, Тања (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2017)
Во овој труд ќе се обидеме да опишеме дел одтехнолошки управуваните иновации воугостителството, во ресторанството, односноовде накратко ќе стане збор за процеснитеиновации во ресторанството. Знаеме декаиновации и инвестирање во нови подобренимодели на производство и услуги воугостителството кај нас има сосема малку, ималку се истражува во оваа област. Некоинавидум ситни работи, незначајни или непознатиза голем дел од угостителските претпријатија именаџментот, можат да донесат големипозитивни промени во работата напретпријатието, што може да резултира сопоголем квалитет на производите и услугите, изадоволство кај муштериите. Во првиот дел одовој труд ќе ги дефинираме иновациите воугостителството. Знаеме дека кафето какопроизвод е причина за појава на цела гранка воресторанството, за појавата на кафетериите каделуѓето уживаат во благодетите на овој призвод.Како такви, тие постојано се усовршуваат низисторијата, воведуваат нови производи и услуги,како би останале конкуренти и би имале поголемпрофит. Прво ќе се запознаеме со основнитеработи во кафетериите, а тоа се: што е еспресокафе, како се приготвува, потоа ќе направимеспоредба на кафематите за негово производство.Целта на овој труд е, од практична гледна точка,да покажеме како една навидум незначајнаинвестиција во кафемат со два бојлери влијаепозитивно во целокупното работење на кафетеријата, во подобрениот квалитет на кафето, во брзината науслугата, во задоволството на муштериите и, во финансискиотрезултат на претпријатието.