НАТУРИЗМОТ КАКО ДЕЛ ОД МЕЃУНАРОДНИОТ ТУРИЗАМ - Јаковлев, Златко; Арнаудова, Благица; Котески, Цане (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2017)
Овој труд е посветен на натуризмот како дел одмеѓународниот туризам. Во кратки црти ќе гообјасниме поимот и значењето на терминитенатуризам, натуристи и натуристичко движење.Основањето на натуризмот, развитокот иреформите во натуризмот и натуристичкотодвижење ќе бидат опфатени во делот историја нанатуризмот. Натуризмот како движење воопштеството со тек на времето се менувало, зашто ќе се зборува во делот преродба нанатуризмот и натуризмот денес. Балканскитенатуристички дестинации се посебно интересни,за што се пишува во делот посветен токму на нив.На крајот од овој труд ќе се објасни натуризмоти неговиот развој во Р. Македонија.