КРАТОК ОПИС НА ОСОГОВСКИОТ РЕГИОН - Ташков, Нако; Милосовски, Илија (Challenges of Tourism and Business Logistics in the 21st Century, 2017)
АпстрактОсоговските Планини, односно Осоговскиотрегион е најголемиот планински масив воисточниот дел на Македонија. Планините себогати со шуми, извори, растенија и вкуснишумски плодови. Осоговските Планини во своитепазуви чуваат многу тајни, ендемични видови, падури и скриено богатство. Осоговијата изобилуваи со рекреативно-излетнички места погодни заразонода: Калин Камен, туристичко-рекреативенцентар Пониква; Цепен Камен, каде има рибницисо пастрмки; Бела Вода, каде што се одгледуваорганска храна; Станечки водопади заобиколенисо високи карпи погодни за алпинизам; ВрвЧупино Брдо; и уште многу други за коишто ќе вираскажат мештаните на осоговските села одразбиен тип.