(untitled) (Proceedings of the International Scientific Conference "Social Changes in the Global World", 2025)
Овој труд ја анализира сегашната состојба на законодавството во однос на вклученоста на вработените во корпоративното управување во Македонија, споредувајќи два клучни модели: учество на вработените во управувачките тела наспроти вработените како акционери. Преку истражување на историската еволуција и правните рамки на корпоративните структури, истражувањето ја создава и осветлува можноста за креирање корпоративни средини што ги интегрираат вработените како во донесувањето одлуки, така и во финансиските резултати. Преку компаративни примери од Германија, Соединетите Американски Држави, Кина и Обединетото Кралство, истражувањето разгледува како различните модели на ангажман на вработените влијаат врз организациската лојалност, задоволство и продуктивност. Посебен фокус е ставен на македонскиот корпоративен контекст, каде што овие модели сè уште се недоволно развиени, иако земјата е релативно усогласена со стандардите на Европската Унија. Оваа анализа ја начнува потребата од законски реформи за вклучување на ефективни стратегии за ангажман на вработените, прилагодени на македонските економски и правни специфики. Комбинирајќи правна анализа и компаративна студија, трудот нуди препораки за воспоставување издржливи модели на ангажман кои можат да го редефинираат корпоративното управување и да ја зајакнат деловната отпорност во Македонија. Овие сознанија имаат цел да ги надминат постојните празнини во македонското и регионалното право, промовирајќи подемократска, поеднаква и унапредена корпоративна средина. Клучни зборови: корпоративно управување, застапеност на вработените, сопственост на акции, македонско деловно право, компаративна анализа, реформа на корпоративното право, учество на вработените како дел од одбори, современи корпоративни структури.