УТВРДУВАЊЕ НА КРИВИЧНА ОДГОВОРНОСТ КАКО КЛУЧЕН ЕЛЕМЕНТВО ПРЕСУДИТЕ ЗА КРИВИЧНО ДЕЛО УБИСТВО ВО МАКЕДОНСКОТОПРАВОСУДСТВО (Proceedings of the International Scientific Conference "Social Changes in the Global World", 2025)
Овој труд се фокусира на утврдувањето на кривичната одговорност за убиство во македонското право, со особен акцент на пресметливоста како основен критериум. Анализата ги вклучува законските дефиниции, судската пракса и психијатриските експертизи во проценката на вината. Трудот користи правна анализа и студија на случај за да утврди кога судот може да ослободи сторител од вина и кои фактори влијаат на таа одлука. Кривичното дело убиство, според македонското законодавство, подразбира три клучни елементи: сторител, причинско- последична врска помеѓу сторителот и делото, дејство и жртва. Сите тие имаат свои карактеристики, сопствен удел во насилничкиот акт и своја улога, а заеднички на сите им е само трагичниот крај. Во овој труд ќе се запознаеме со утврдувањето на вина за тоа дали еден извршител на кривично дело е пресметлив или не е пресметлив за кривично дело убиство. Ќе анализираме и случај од пракса, односно судска одлука, за да можеме да утврдиме низ праксата на судиите и судските вештаци дали едно лице кое извршило убиство може да биде ослободено од вина, се со цел да ги прикажеме главните резултати на ова истражување.Клучни зборови: пресметливост, непресметливост, кривично дело, убиство, судии,судски вештаци.