ПРЕДИЗВИЦИ НА АРБИТРАЖНОТО РЕШАВАЊЕ НА СПОРОВИТЕ ВО КОНТЕКСТНА СТЕЧАЈ И ИНСОЛВЕНТНОСТ: ПРОБЛЕМИ И ПРАВНИ РЕШЕНИЈА ЗАПРИМЕНАТА НА МАКЕДОНСКОТО ЗАКОНОДАВСТВО (Proceedings of the International Scientific Conference "Social Changes in the Global World", 2025)
Предмет на истражување на овој труд се актуелните прашања и предизвици кои што произлегуваат од примената на македонското арбитражно законодавство во контекст на инсолвентноста и започнувањето на стечајните постапки. Посебно внимание се посветува на тоа како инсолвентноста, односно неликвидноста на една странка влијае на нејзината способност да учествува во арбитражните постапки и правните последици од отворањето на стечајот, вклучувајќи го и влијанието врз тековните арбитражни предмети. Трудот ги анализира празнините во постојното законодавство, особено недостигот на јасни регулативи кои ги дефинираат правата и обврските на странките вклучени во арбитражата кога една од странките е во стечај. Кога една странка е инсолвентна, но не е започната стечајна постапка, не постои автоматско ограничување на нејзината способност да учествува во арбитража. Меѓутоа, откако ќе започнат стечајните постапки, следат значајни правни последици, вклучувајќи го и преносот на правната способност на стечајниот управник. Стечајните постапки можат да влијаат на арбитражните предмети, бидејќи стечајниот управник може да одлучи дали ќе продолжи или ќе го прекине арбитражниот процес во зависност од заштитата на интересите на доверителите и стечајната маса. За да се спречи правна несигурност, се препорачува да се воведат јасни законски одредби кои ќе го регулираат ова прашање, обезбедувајќи правна сигурност за сите учесници во арбитражните постапки за време на стечај.Клучни зборови: Арбитража, стечајни постапки, инсолвентност, правна способност,стечаен управник.