РОМИ МИГРАНТИ И КРИВИЧНО ПРАВО: СУДИР НА РАСНА ДИСКРИМИНАЦИЈАИ СПРОВЕДУВАЊЕ НА ИМИГРАЦИСКИ МЕРКИ (Proceedings of the International Scientific Conference "Social Changes in the Global World", 2025)
Нееднакво постапување засновано врз определени лични особини или карактеристики, што вклучува неосновани класификации и диференцијации во даден правен контекст, претставува јасен основ за дискриминација, што води кон прекршување на основните човекови права. Дискриминацијата секогаш во себе вклучува различно, понеповолно постапување спрема определеното лице со заштитна карактеристика, за разлика од другите членови на општеството. Ова истражување ја анализира врската помеѓу расната дискриминација и политиките за спроведување на имиграцијата, со фокус на тоа како имиграциските практики во различни земји во Европската Унија, несразмерно влијаат на расните и етничките малцинства. Механизмите за спроведување на имиграцијата, како што се граничната контрола, притворот и депортацијата: често се темелат на расни предрасуди спрема Ромите, и експлицитно и имплицитно, што доведува до нееднаков третман и исходи за нив. Студијата има за цел да го истражи историскиот контекст на имиграциските политики, системските расни предрасуди вградени во практиките за нивно спроведување, со акцент на социјалните, економските и психолошките последици од овие дискриминаторски дејства врз Ромите.Клучни зборови: Дискриминација, Роми, Миграција, Криминално профилирање, Законодавство на Европската Унија.