УЛОГАТА НА СТАНДАРДИТЕ НА КВАЛИТЕТ НА ХРАНА НА СТАВОВИТЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО КОМПАНИИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ХРАНА И ПИЈАЛАЦИ ВО Р. МАКЕДОНИЈА

  • Ilin Korubin
Keywords: управување со квалитет, обука, HACCP, ISO, ISO 22000, исхрана

Abstract

При контролата на производство на храната постои верига на управување. Вршењето на одредена работа сѐ повеќе зависи од знаењето, довербата помеѓу двете страни, купувачот и снабдувачот, која е од посебна важност. Одност помеѓу купувачот и снабдувачот е верига од перспектива за управување со квалитет. Контролата на храната не вклучува само инспекција, туку подразбира производен процес кој е испланиран, развиен и подразбира корективни мерки. Крајната цел на квалитетот на контролата на конечниот производ, во границите на дозволеното отстапување, бара познавање на мерењето и анализа на квалитетот, како и целосна посветеност на менаџментот и вработените на компаниите. Целта на овој труд е да се согледа ефектот од примената на стандардите за квалитет на храната во компаниите во Р. Македонија, како и свесноста на вработените за влијанието на стандардите за квалитет во севкупниот впечаток за квалитет на храната која тие ја произведуваат.

Downloads

Download data is not yet available.

References

[1]. Hackett, Nash, H., M (2004) Food Safety Management Principles, Chadwick House Group Limited 2nd ed., London
[2]. Mortimore, Sara; Wallace, Carol, (2013), HACCP: A Practical Approach, Springer 3rd ed., USA
[3]. Mortimore, Sara; Wallace, Carol, (2015), HACCP: A Food Industry Briefing, Wiley-Blackwell 2nd ed.
[4]. Dopson, Lea R. (2010) Food and Beverage Cost Control, Wiley, 5th Edition*
[5]. Salvati L and Marco Z (2008) Natural resource depletion and economic performance of local districts: suggestions from a within-country analysis Journal of Sustainable Development and World Ecology.
Published
2020-12-13
How to Cite
Korubin, I. (2020). УЛОГАТА НА СТАНДАРДИТЕ НА КВАЛИТЕТ НА ХРАНА НА СТАВОВИТЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО КОМПАНИИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ХРАНА И ПИЈАЛАЦИ ВО Р. МАКЕДОНИЈА . Yearbook - Faculty of Economics, 9(1), 239-248. Retrieved from https://js.ugd.edu.mk/index.php/YFE/article/view/3850