ТАЈНАТА НА РУЖАТА ВО МАЛИОТ ПРИНЦ НА ЕГЗИПЕРИ

  • Блаже Китанов
  • Ирена Китанова

Abstract

Во овој запис се толкува повеќеслојното значење на феноменот ружа, а особено на релација мајка-син. Интимните и емотивни преокупации на авторот на Малиот принц се мошне важни и интересни кога тој е оддалечен од најсаканото суштество - мајката. Неговите размислувања за животот,за школувањето,за љубовта се разоткриваат посебно од неговите писма упатени до милата му мајка. Во нив е искажана сета нежност и необична приврзаност кон неа. Овдека за првпат ги приложуваме и толкуваме во контекст на можно растајнување на ружата како посебен симбол или феномен во однос на неговата емотивна комуникација со мајката.

Published
Jan 10, 2017
How to Cite
КИТАНОВ, Блаже; КИТАНОВА, Ирена. ТАЈНАТА НА РУЖАТА ВО МАЛИОТ ПРИНЦ НА ЕГЗИПЕРИ. ФИЛКО / FILKO, [S.l.], v. 1, p. 385-391, jan. 2017. Available at: <http://js.ugd.edu.mk/index.php/fe/article/view/1651>. Date accessed: 18 nov. 2019.
Section
Articles