„ВАСИЛИСА ПРЕКРАСНА“

  • Лидија Тантуровска

Abstract

Инспирација за овој труд беше истоимената руска приказна „Василиса Прекрасна“, низ чии редови се провлекува злото и доброто. Приказната „Василиса Прекрасна“ ѝ е позната на македонската читателска публика преку преводите на македонски. Исто така, во 2004 година, оваа бајка беше испирација за истоимената детска претстава, поставена и во Театарот за деца и млади, каде што ја собираше младата публика. Денес може да се најде на различни интернет-страници, како една од најпознатите светски приказни. По овој повод ќе се обидеме да покажеме како е претставена „Василиса Прекрасна“ на македнски јазик и да направиме споредба со оригиналната верзија – на руски јазик, со акцент на интерпункцијата, како еден од важните елементи на стилот на секој текст, односно на секаков вид текст.

Published
Jan 30, 2019
How to Cite
ТАНТУРОВСКА, Лидија. „ВАСИЛИСА ПРЕКРАСНА“. ФИЛКО / FILKO, [S.l.], p. 613-633, jan. 2019. Available at: <http://js.ugd.edu.mk/index.php/fe/article/view/2714>. Date accessed: 01 june 2020.