РИБАРСТВОТО И АКВАКУЛТУРАТА ВО ДОЈРАНСКИОТ РЕГИОН
Abstract
Обработената материја одговара целосно на поставената цел и е од голема корист за придонес во развојот на туризмот во Дојран.
Изработката на семинарската работа се состои во детализирање на елементи од Дојранскиот крај, Дојранското Езеро воопшто, состојбата со рибарството и аквакултурата во изминатиот период.
Мерки и активности за користење на рибите од риболовните води, за планско експлоатирање на рибите на одржлив начин, заштита на рибите, контролиран излов, подобрување на постоечките и имплементирање на нови риболовни техники за вршење стопански риболов, а се со цел зачувување на природните ресурси и снабдување на пазарот со квалитетна и безбедна храна (риба). Исто така, за дел од риболовните води се предвидуваат и активности за враќање на традиционалниот начин на риболов, а со тоа и на заживување на руралните подрачја.
Комплексноста, сложеноста и ефективноста која треба да ја донесе оваа семинарска работа се состои во зголемено искористување на капацитетот од Дојранското Езеро и придонес за развој на рибно производство кое може да донесе економско зајакнување на општината и побрз развој од аспект на туризмот.
References
Локален еколошки акционен план (ЛЕАП) за општина Дојран, Локален комитет за изработка на ЛЕАП, септември 2005
Програма за унапредување на рибарството и аквакултурата во РМ, Институт за сточарство, Скопје, 2011
Профил на Општина Дојран, Општина Дојран 2007
Сектор за анализа на земјоделска политика, (2010), Министерство за земјодество, шумарство и водостопанство, Скопје
Статистички годишник на РМ, Завод за статистика, 2004
Ташков Н., (2010), Производствен процес во угостителството, Факултет за туризам и бизнис логистика, Гевгелија-Скопје
Христиц Д., Бунјевац И., (1991), Гајенје слатководних риба, Београд