20 години по паѓањето на берлинскиот ѕид (1989-2009)

  • Biljana Ivanovska

Abstract

Берлинскиот ѕид (герм. Berliner Mauer) бил изграден во 1961 година од комунистичкиот режим на Источна Германија, со цел да се оддели Западен Берлин, кој бил под контрола на западните сојузници, од источниот дел на градот и од остатокот од Источна Германија, која била под силно влијание на СССР. Sидот станал највпечатлив симбол на Студената војна и на Железната завеса.

Published
Apr 17, 2013
How to Cite
IVANOVSKA, Biljana. 20 години по паѓањето на берлинскиот ѕид (1989-2009). Воспитание / Vospitanie - Journal of Educational Sciences, Theory and Practice, [S.l.], v. 6, n. 10, p. pp.63-65, apr. 2013. ISSN 1857-8705. Available at: <http://js.ugd.edu.mk/index.php/vospitanie/article/view/211>. Date accessed: 02 july 2020.