20 години по паѓањето на берлинскиот ѕид (1989-2009)

  • Biljana Ivanovska

Abstract

Берлинскиот ѕид (герм. Berliner Mauer) бил изграден во 1961 година од комунистичкиот режим на Источна Германија, со цел да се оддели Западен Берлин, кој бил под контрола на западните сојузници, од источниот дел на градот и од остатокот од Источна Германија, која била под силно влијание на СССР. Sидот станал највпечатлив симбол на Студената војна и на Железната завеса.

Published
2013-04-17

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>