Напоредно влијание на УРАС и KAN врз основа на NPK врз приносот, морфолошките и хемиските својства на пиперката
Abstract
Врз основа на четиригодишните резултати со пиперката Куртовска капија на алувијална почва во струмичко, ѓубрена со NPK и прихранувана со двете азотни ѓубриња УРАС и KAN, може да се констатира следното:
- двете азотни ѓубриња просечни ги зголемуваат приносите за околу 5 t/ha или 23%
- врз морфолошките својства на плодот, во просек од четири години, тие покажале слаб ефект, освен донекаде кај тежината, должината и дебелината на плодот,
-на хемиските својства на плодот минералниоте ѓубриња на плодот имале мал ефект, освен врз содржината на бета каротинот кој се зголеми за 56 - 60% ,
- азотните ѓубриња УРАС и KAN, воглавно имаат приближно ист ефект врз приносите, морфолошките и хемиските својства на плодот од пиперката сорта куртовка капија на алувијална почва во струмичко.
The intellectual property and copyright on the original content of all scientific contributions in the published paper shall remain with the authors. Authors give permission to the JAPS owner to publish the paper. All authors agree to publish the paper under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International license (CC BY-NC-ND 4.0). Once the paper is accepted for publication in JAPS, all authors need to sign the Author/s statement & copyright notice.