Напоредно влијание на УРАС и KAN врз основа на NPK врз приносот, морфолошките и хемиските својства на пиперката
Abstract
Врз основа на четиригодишните резултати со пиперката Куртовска капија на алувијална почва во струмичко, ѓубрена со NPK и прихранувана со двете азотни ѓубриња УРАС и KAN, може да се констатира следното:
- двете азотни ѓубриња просечни ги зголемуваат приносите за околу 5 t/ha или 23%
- врз морфолошките својства на плодот, во просек од четири години, тие покажале слаб ефект, освен донекаде кај тежината, должината и дебелината на плодот,
-на хемиските својства на плодот минералниоте ѓубриња на плодот имале мал ефект, освен врз содржината на бета каротинот кој се зголеми за 56 - 60% ,
- азотните ѓубриња УРАС и KAN, воглавно имаат приближно ист ефект врз приносите, морфолошките и хемиските својства на плодот од пиперката сорта куртовка капија на алувијална почва во струмичко.