Бактериска пламеница на крушата во Македонија
Abstract
Во студијава се проучувани патогените, одгледувачките и биохемиско-физиолошките карактеристики на повеќе изолати и реизолати на бактеријата Erwinia amylovora, изолирани од заболени овошки круша со потекло од Македонија.
На основа на постигнатите резултатипроизлегува дека сите проучувани изолати припааѓат на бактеријата Erwinia amylovora, како предизвикувач на бактериската пламеница кај овошките. Како контролни изолати беа користени изолати со потекло од Франција (1430).
Овој труд за прв пат ги опишува бактериските карактеристики на карантинската бактерија Erwinia amylovora во Македонија.
The intellectual property and copyright on the original content of all scientific contributions in the published paper shall remain with the authors. Authors give permission to the JAPS owner to publish the paper. All authors agree to publish the paper under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International license (CC BY-NC-ND 4.0). Once the paper is accepted for publication in JAPS, all authors need to sign the Author/s statement & copyright notice.