Сензорна и аналитичка евалуација на ладно-цедени масла од сончоглед
Abstract
Составот на масните киселини, испарливите компоненти и сензорната евалуација на на 16 ладно-цедени сончогледови масла беа предмет на ова истражување. Низок удел на мононезаситена олеинска киселина и висок удел на полинезаситена линолеинска киселина (со удел преку 60%) може да предизвика брза оксидација на маслото во спредба на масла кои имаат висок удел на олеинска киселина и да предизвикаат „ужегнат“, „кисел“ или „горчлив“ вкус. Количеството на алфа-пинен може да служи како маркер при производство на ладно-цедено сончогледово масло. Овој монотерпен е многу испралив. Според тоа, екстремно ниски концентрации на овој терпен како и на други испитувани монотерпени укажуваат на незадоволителен квалитет на сончогледови зрна или несоодветен третман на зрната при процесот на ладно-цедење.Downloads
Published
05.02.2016
Issue
Section
Articles
License
The intellectual property and copyright on the original content of all scientific contributions in the published paper shall remain with the authors. Authors give permission to the JAPS owner to publish the paper. All authors agree to publish the paper under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International license (CC BY-NC-ND 4.0).