Сензорна и аналитичка евалуација на ладно-цедени масла од сончоглед

  • Sanja Kostadinovik Velickovska
  • Sasa Mitrev
  • Fidanka Ilieva
  • Ljupco Mihajlov

Abstract

Составот на масните киселини, испарливите компоненти и сензорната евалуација на на 16 ладно-цедени сончогледови масла беа предмет на ова истражување. Низок удел на мононезаситена олеинска киселина и висок удел на полинезаситена линолеинска киселина (со удел преку 60%) може да предизвика брза оксидација на маслото во спредба на масла кои имаат висок удел на олеинска киселина и да предизвикаат „ужегнат“, „кисел“ или „горчлив“ вкус. Количеството на алфа-пинен може да служи како маркер при производство на ладно-цедено сончогледово масло. Овој монотерпен е многу испралив. Според тоа, екстремно ниски концентрации на овој терпен како и на други испитувани монотерпени укажуваат на незадоволителен квалитет на сончогледови зрна или несоодветен третман на зрната при процесот на ладно-цедење.

References

Kostadinović S., Stefova M., Nikolova D., Nedelcheva D., Martinez N., Lorenzo D., Dellacassa E., Mirhosseini H. (2010). Multivariate

analysis discrimination of various cold-pressed lemon oils from different geographical regions, Journal of Food Agriculture and Environment 8: 132-136.

Schwab W., Davidovich-Rikanati R, Lewinsohn E., Biosynthesis of plant-derived flavor compounds. (2008). The plant journal 54: 712–732.

Kostadinović Veličkovska S., Brühl L., Mitrev S., Mirhosseini H., Matthäus B. (2015). Quality evaluation of cold-pressed edible oils from

Macedonia, European Journal of Lipid Science and Technology. 117:000-000.

Kostadinović Veličkovska S., Mitrev S. (2013). Characterization of fatty acid profile, polyphenolic content and antioxidant activity of cold pressed and refined edible oils from Macedonia, Journal of Food Chemistry and Nutrition 1: 16-21.

Varney M. E., Buchanan J. T., Dementieva Y., W. E. Hardman W. E., Sollars V. E. (2011). A high Omega-3 fatty acid diet has different effects on early and late stage myeloid progenitors, Lipids 46: 47-57.

Sullivan T. A. O’, Ambrosini G. L., Mori T. A., Beilin L. J., Oddy W. H. (2011). Omega-3 index correlates with reduced cardiovascular disease risk factors in adolescent boys, Lipids 46: 59-67.

Gamazo-Vázquez J., García-Falcón M. S., Simal-Gándara J., (2003). Control of contamination of olive oil by sunflower seed oil in bottling

plants by GC-MS of fatty acid methyl esters, Food Control 14: 463-467.

RaЯ M., Schein C., Matthaus B. (2008). Virgin sunflower oil. European Journal Lipid Science and Technology 110: 618-624.

Bocci F., Frega N. (1996). Analyses of the volatile fraction from sunflower oil extracted under pressure, Journal of the American oil

chemical society 73:713-716.

Bendini A., Barbieri S., Valli E., Buchecker K., Canavari M., Toschi T. G. (2011). Quality evaluation of cold pressed sunflower oils by sensory and chemical analyses. European Journal Lipid Science and Technology 113: 1375-1384.

Keszler A., Kriska T., Nemeth A. (2000). Mechanism of Volatile Compound Production during Storage of Sunflower Oil, Journal of

Agriculture and Food Chemistry 48: 5981-5985.

Cioni P. L., Flamini G., Caponi C., Ceccarini L., Morelli I. (2005). Analysis of volatile fraction, fixed oil and tegumental waxes of the seeds of two different cultivars of Helianthus annuus. Food Chemistry 90: 713–717.

Krist S., Stuebiger G., Bail S., Uunerweger H. (2006). Detection of adulteration of poppy seed oil with sunflower oil based on volatiles and triacylglycerol composition, Journal of Agriculture and Food Chemistry 54: 6385-6389.

Kockritz A., Martin A (2008). Oxidation of unsaturated fatty acid derivatives and vegetable oils, European Journal Lipid Science and

Technology 110: 812–824.

Published
2016-02-05

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 > >>