Влијанието на ѓубрењето врз приносот, економскиот ефект и морфолошките својства кај пиперката
Abstract
На средно плоден алувиум во струмичко поставен е, во текот на две години, полски опит со пиперка куртовска капија. Притоа е испитано напоредното дејство на органските и минералните ѓубрива на приносот, економскиот ефект и морфолошките својства на пиперката. Сите употребени ѓубрива го зголемија приносот, но економски оправдани се само комбинациите арско ѓубре+минерално и минерални ѓубрива. На морфолошките својства на пиперката нешто подобар ефект имаа органските ѓубрива, а особено лумбрихумусот.Downloads
Published
																			22.04.2013
																	
				Issue
Section
								Articles
							
						License
The intellectual property and copyright on the original content of all scientific contributions in the published paper shall remain with the authors. Authors give permission to the JAPS owner to publish the paper. All authors agree to publish the paper under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International license (CC BY-NC-ND 4.0).