Влијанието на ѓубрењето врз приносот, економскиот ефект и морфолошките својства кај пиперката
Abstract
На средно плоден алувиум во струмичко поставен е, во текот на две години, полски опит со пиперка куртовска капија. Притоа е испитано напоредното дејство на органските и минералните ѓубрива на приносот, економскиот ефект и морфолошките својства на пиперката. Сите употребени ѓубрива го зголемија приносот, но економски оправдани се само комбинациите арско ѓубре+минерално и минерални ѓубрива. На морфолошките својства на пиперката нешто подобар ефект имаа органските ѓубрива, а особено лумбрихумусот.
Published
2013-04-22
Section
Articles
The intellectual property and copyright on the original content of all scientific contributions in the published paper shall remain with the authors. Authors give permission to the JAPS owner to publish the paper. All authors agree to publish the paper under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International license (CC BY-NC-ND 4.0). Once the paper is accepted for publication in JAPS, all authors need to sign the Author/s statement & copyright notice.