The Influence of Growing System on Some Morphological and Producition Features of Soft Wheat

  • Mite Ilievski
  • Goce Vasilevski
  • Dragica Spasova
  • Milan Gjeorgjievski
  • Riste Kukutanov

Abstract

During our research, we analyzed a great number of wheat genotypes, interms of morphological and productive features which directly or indirectlyaffect the yield. The aim of the analysis was to determine the differences thatappear as a result of the cultivation system, i.e. as a result of conventional andorganic production.The number of the spikelets in one spike in conditions of organicproduction (19,83) was higher, absolutely for 0,66 or relatively for 3,44%,than the conventional production (19,17).The number of grains in a spike in plants grown in conditions of organicproduction (50,77) was higher, absolutely for 2,1 or relatively for 4,31%,than the average number of grains in a spike in plants grown in conditions ofconventional production (48,67).Comparison of the average length of the wheat spike of plants grownin conditions of conventional and organic production, proved that in organicproduction (11,22 cm) it is longer, absolutely for 0,3 or relatively for 2,75%,than the conventional production (10,92 cm).An organic wheat production system provides better conditions fordevelopment of wheat, with regards to the listed parameters.

References

Василевски, Г. (2004): Зрнести и клубенести култури, (Универзитетски учебник). Издавач Expresive graphics-Скопје.

Ѓеорѓиевски, М., Илиевски, М., Спасова, Д., Атанасова, Б. (2004/2005): Проблематика во производството на семе од пченица во Р. Македонија. Годишен зборник на ЈНУ Институт за јужни земјоделски култури-Струмица, Година 4/5, стр.105-112, 2004/05, Струмица.

Иваноски, М. (1994): Миленка - нова сорта мека пченица - Tr. aestivum. Годишен зборник на Земјоделски институт - Скопје. Книга XIII/XIV, стр.7-16, 1994, Скопје.

Иваноски, М. (1997): Производствениот потенцијал кај некои сорти мека пченица во Скопскиот регион. Јубилеен Годишен зборник на Земјоделскиот факултет, Симпозиум „50 години Зејоделски факултет-Скопје”, Година 42, стр.33-38. 1997, Скопје.

Илиевски, М. (2009): Сортна специфичност на меката пченица во услови на органско и конвенционално производство. Докторска дисертација, Факултет за земјоделски науки и храна, Скопје.

Jestrović, Zorica (1998): The effect of genotype and environment to phenotypic variability of different quantitative characters in wheat. International symposium ,,Breeding of small grains” proceedings, 153-156, Kragujevac. November 24-27, 1998, Kragujevac, Yugoslavia.

Mazzoncini, M., Belloni, P., Risaliti, R., Antichi, D. (2007): Organic Vs Conventional Winter Wheat Quality and Organoleptic Bread Test. 3rd QLIF Congress, Hohenheim, Germany, March 20-23, 2007. Archived at http://orgprints.org/view/ projects/int_conf_qlif2007.html

Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија (2008): Национална сортна листа на Република Македонија. Скопје, 2008.

Published
2013-05-09

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>